Non possumus!

„Non possumus!”- Nu putem!

Aşa au răspuns marii Papi ai Bisericii Catolice provocării modernismului. Şi acesta este singurul răspuns pe care îl pot da creştinii români în aceste momente.
Ne vindeţi de ani de zile povestea sperietoare cu faptul că dacă nu înghiţim tot ce este made in Occident ne mănâncă ruşii.
V-am crezut, pentru că ţara asta poartă încă rănile comunismului şi pentru că, mulţi dintre noi, uităm că nebunia comunistă e de fapt un produs occidental iar poporul rus i-a căzut victimă acestei utopii foarte occidentale, aşa cum i-am căzut şi noi.
Ne-aţi vândut ani de zile o poveste- cea a Uniunii Europene care ar fi garanţia prosperităţii, frăţiei între popoare, visul de aur al bătrânului continent.
V-am crezut deşi faptele au arătat că Uniunea Europeană este o încropeală ideologică, care a pus frână prosperităţii statelor membre- e drept, mai puţin nouă, sărăntocilor Europei pentru nişte ani, că a băgat o Europă întreagă în capcana politică a euro- această rublă a UERSS, că ne impune o grămadă de politici şi reglementări liberticide- un totalitarism pe invers.
Dar cum credeţi că vom putea să acceptăm, noi, creştinii, legiferarea acestei culturi a morţii, cum o numea Sfântul Ioan Paul al II-lea?
Cum să fim orbi şi aliaţi cu state care s-au lepădat de Hristos, au renunţat la propria lor moştenire creştină, la propriile lor tradiţii?
Doar de frica ruşilor?
Îmi pare rău, dar noi, creştinii, nu ne temem de cei care ucid trupurile, dar sufletelor nu le pot face nimic.
Ne temem însă de cei care ucid sufletele: iar civilizaţia asta occidentală este ucigaşă de suflete. Şi am obosit să o tot credităm ca fiind cea mai bună cu putinţă.
Aşa că nu putem nici măcar să mai mimăm că am crede în propaganda voastră. O denunţăm ca fiind antihristică, chiar dacă face exces de cuvântul „toleranţă”, nedemocratică, chiar dacă foloseşte cuvântul „democraţie”, imorală, chiar dacă foloseşte cuvântul „etică”.

Ştiu, ne veţi acuza de „putinism”, de „comunism”, chiar. Vă înţelegem. Astea sunt limitele discursului vostru propagandistic.
Însă singura cauză pentru care spunem „non possumus” Occidentului este Evanghelia lui Hristos. Şi nu avem cale de mijloc: ori cu Hristos, ori cu voi.

4078214983_be9a5898d4

16 gânduri despre „Non possumus!

  1. Pleci de la o premisa gresita… Sau ma rog… Poate ca intentionat pleci de la ceva atat de relativ….

    Sau spui ca „Ne vindeţi de ani de zile povestea sperietoare cu faptul că dacă nu înghiţim tot ce este made in Occident ne mănâncă ruşii” este nedrept.

    In primul rand: cine „vinde” asa ceva ? Cine spune ca daca nu „inghitim” tot ce e „made in Occident” ne mananca rusii ?! Ca eu nu am auzit multa lume sa spuna asta… Cei care aduc astfel de acuzatii o aduc la idei concrete si cu argumente legitime… Nimeni nu spune asa la gramada ca trebuie „sa inghitim tot ce e made in Occident ca sa nu nemanance rusii”… Unde ai auzit tu asta ?!! Si eu iti demonstrez ca acolo unde ai auzit, cei care sustineau aceea idee concreta, au dreptate…

    Apoi ce inseamna mai exact „made in Occident” ?!!

    Tu iti construiesti toata argumentatie plecand de la acest lucru cel putin relativ, daca nu fals de-adreptul. Si o spui ca si cum ar trebui sa respingem tot ce e „made in Occident”…

    Acuma sa trecem si la ceva mai concret…

    Tu spui ca „Ne-aţi vândut ani de zile o poveste- cea a Uniunii Europene care ar fi garanţia prosperităţii, frăţiei între popoare, visul de aur al bătrânului continent”.

    Ghici ce ?!! Nu-i o poveste… E un adevar aproape de necontestat.. Plapabil si masurabil… Din punct de vedere geopolitic Europa are nevoie de acest gen de alianta, unitate, imperiu (cum vrei tu sa-i spui)… In lipsa ei, „enitatile” s-ar confrunta in dispute fara sfarsit pe teme teritoriale, etnice si economice… Unitatea asta (chiar asa fragila cum e ea) e raspunzatoare de pacea de azi… Conflictele respective nu pot fi rezolvate decat de constiinta unei aceeasi identitati… Din punct de vedere economic iar nu e o poveste, ci un adevar. Nivelul de trai din Europa de astazi este la cel mai inalt standard din istoria omenirii… Nicand, de-alungul istoriei, oamenii nu au trait mai bine decat se traieste astazi in, ceea ce generic se numeste, Occident… Si asta nu e o poveste. E un lucru palbabil, masurabil si concret… Si daca vei spune ca nu e in totalitate meritul ideei de Europa unita, iar te inseli… In lipsa unei astfel de unitati zone largi ale europei ar fi muult mai sarace decat sunt in prezent… E drept si ca unii ar fi mai bogati decat sunt acuma, dar per total, unitatea aduce prosperitate pentru toti…

    Evident ca nimic nu e perfect si intotdeauna este loc de mai bine… Dar sa contesti niste adevaruri atat de concrete si evidente e doar rea vointa…

    Spui ca „V-am crezut deşi faptele au arătat că Uniunea Europeană este o încropeală ideologică”…

    Nu stiu exact la ce te referi, dar ideea unitatii europene este aceea de a trezi constiinta unei identitati comune pentru a evita viitoarele conflicte… Pentru a nu repeta greselile primului razboi mondial si a exclude si marginaliza tarile invinse… A trebuit o constructie care sa includa si tarile invinse tocmai pentru a nu exista motiv de disputa si diferente in viitor… Trebuie sa constientizam ca apartinem toti aceleeasi comunitati si identitati si ca in aceasta lumina, vechile motive de conflict par niste copilarii… Asta e ideea principala…
    Daca te referi la ideologia pe care s-a construi aceasta unitate, iar te inseli… E o ideologie perfect deschisa si dinamica… Singura conditie e ca ea sa fie aplicata uniunii… Nu poti avea seturi de valori fundamentale diferite… Valorile fundamentale trebuie acceptate de toti… Ca altfel nu ar mai functiona unitatea… Indiferent care sunt acele valori fundamentale… Dar valorile astea fundamentale sunt deschise… Ca in orice comunitate, orice membrul al ei poate modifica acele valori fundamentale daca ii convinge pe ceilalti… Nu exista nici o ideologie al UE prestabilita si fixa… Singura ideologie e aceea ca toti trebuie sa stabilim impreuna acel set de valori fundamentale fara de care o uniune nu poate functiona…
    Nici o comunitate nu poate functiona fara un set minim de valori comune… Asa si UE…

    Spui ca „care a pus frână prosperităţii statelor membre”…

    Arata-mi concret ideea, reglementarea sau restrictia care a pus frana si eu iti demonstrez ca nu e asa… Dimpotriva.. Acea reglementare duce la bunastarea tuturor…

    Spui ca „că a băgat o Europă întreagă în capcana politică a euro- această rublă a UERSS”

    Te intreb eu pe tine cum ti s-ar parea ca in Transilvania sa fie o moneda, in Muntenia alta, in Moldova alta… ?!!! Sau cum ti s-ar parea ca la Iasi sa fie o moneda, in Suceava alta… ?!! Care-i nivelul la care standardizam si pe baza caror principii ?!! Si daca iti raspunzi la intrebarile astea vei vedea singur cat de logica pare o uniune monetara la nivelul Europei…

    Spui ca „Dar cum credeţi că vom putea să acceptăm, noi, creştinii, legiferarea acestei culturi a morţii, cum o numea Sfântul Ioan Paul al II-lea?”

    Aici faci o confuzie care nu poate fi decat intentionata de vreme ce vine de la un specialist in ideologie si filosofie… Care e cultura aia a mortii ?!! La modul concret… Si cine impune „cultura aia a mortii” de teama rusilor ?!! Ca eu nu am auzit pe nimeni… Ba dimpotriva… Multi o condamna…Tu o spui ca si cum acea „cultura a mortii” e reprezentata de tot ceea ce e occidental. Iar asta este o idee falsa…

    Spui ca „Cum să fim orbi şi aliaţi cu state care s-au lepădat de Hristos, au renunţat la propria lor moştenire creştină, la propriile lor tradiţii?”

    Nu statele au renuntat… Ci oamenii… Statele nu au facut decat sa permita o libertate a exprimarii, a gandirii, a alegerii… Pe baza unor principii pe care si tu le crezi corecte… Nu ti-a impus nimeni sa renunti la traditiile si mostenirea crestina… Ti-a impus doar sa permiti si altora sa-si pastreze sau sa-si construiasca ce traditii si mostenire vor…

    Si toate astea nu de teama rusilor asa cum retoric te intrebi. Ci de teama totalitarismului… De teama ca maine sa nu vina cineva si sa-ti impuna sa renunti la traditiile si mostenirile tale… Indeiferent ca acel cineva se cheama rus sau mongol… Ca intamplator, acel cineva se cheama, astazi, „rus” nu are nici o legatura…

    Spui ca „Ne temem însă de cei care ucid sufletele: iar civilizaţia asta occidentală este ucigaşă de suflete. Şi am obosit să o tot credităm ca fiind cea mai bună cu putinţă.”

    Pai nu spune nimeni ca e cea mai buna cu putinta… Spune ca e cea mai buna din cate exista si ca incearca sa o aduca la nivelul celei mai bune cu putinta…

    Apreciază

    1. Cip Cirip, nimeni nu ne spune in fata „Daca nu sunteti cu Occidentul va mananca rusii!”. E suficient sa te uiti in tara si sa vezi cum mai marii nostri se agita pro aliante cu UE, SUA, NATO & Co si automat ni se induce ideea ca suntem la marginea Imperiului si trebuie sa ne aparam si sa mai fim si paravan pentru altii, ca vine Tarul Putin. Daca te uiti in istorie o sa afli ca de cele mai multe ori noi am fost fraierii tradati din toate partile. Asa ca nu sunt de acord cu o politica exclusiv orientata spre Occident, ci mai degraba cu una de echilibru, tocmai din cauza ca suntem la limita dintre „imperii”.
      Spui ca UE e garantul libertatii, egalitatii, prosperitatii. Hai sa luam cazuri concrete. La intrarea Romaniei in UE, domnii mari de la Bruxelles bateau darabana ca noi nu suntem permisivi cu minoritatile si asa mai departe. Cand s-au vazut invadati de una dintre minunatele nostre minoritati, francezii au schimbat foaia. Parca nu mai dadeau bine discursurile cu permisivitatea si nu aveau deloc aplicabilitate in realitate. O sa-mi spui ca ei nu sunt obisnuiti cu ce fac tiganii romani si nu le place. Serios?! Crezi ca mie imi place? Nu. Dar la noi legea trebuie sa fie permisiva cu minoritatile, la francezi nu. Si atunci te intreb „Unde e egalitatea?”.
      Sa trecem la prosperitate. Perfect de acord ca la ei nivelul de trai e mai crescut. Au fost conducatorii lor ceva mai destepti si i-au ridicat. Nu ca la noi nu ar fi posibil asa ceva, dar e o vorba „Toate popoarele au prostii lor, dar nu toate popoarele si-i pun in frunte”. Dar pe mine nu ma incalzeste cu nimic traiul tau bun si tu vii cu lantul de multinationale la mine, imi exploatezi pamantul si zacamintele, te intorci la tine si eu tot sarac lipit raman. (Sa nu ma intelegi gresit, nu Occidentul e vinovat ca vine si exploateaza Romania, ci trantorii de la Bucuresti, si mai ales oamenii de rand care permit bataia asta de joc.) Desi daca as lua-o etic si omeneste nu e corect sa vii la mine in ograda si sa imi iei gainile, ca iti permite legea.
      Poate ca nu ar exista liniste si pace daca nu ar fi UE. Ma cam indoiesc, dar fie si cum spui tu. Elvetia o tarisoara micuta, nu e in UE, dar stii cam ce nivel de trai e pe acolo. Si banuiesc ca stii si de cazul Greciei sau al Italiei, care vor sa renunte la UE. Banuiesc ca de prea mult bine, nu?
      Perfect de acord cu setul de valori fundamentale comune. Dar cand Occidentul imi impune sa recunosc parteneriate civile, lgbt si tot felul de alte porcarii din aceeasi gama, inseamna ca eu trebuie sa renunt la valorile mele crestine de dragul setului de valori fundamentale? Eu daca nu sunt de acord cu ce am spus mai sus, fac discriminare, dar adeptii acestor „valori”, care imi baga pe gat ideologia lor, nu tot discriminare fac? Ba da! Dar asta nu se vede. Unii vor sa fie mai egali decat altii. Stai putin ca asa nu merge treaba! Sa o lasam mai moale cu setutul de valori comune, ca e in detrimentul identitatii nationale si ameninta destul de tare suveranitatea statala.
      Nu ti-a placut ideea de „state care au renuntat la Hristos”. Statele sunt conduse de oameni care au renuntat la Hristos. Rezulta ca ideea de baza e tot aceeasi, si anume renuntarea la Hristos. Iar eu care nu vreau sa renunt la ceva in ce eu cred, nu ma pot face frate cu tine care nu crezi, pentru ca nu avem nici un rezultat. In cazul Romaniei nu mai poate fi vorba de a fraterniza cu UE, din cauza ca raportul dintre ele e de vasalitate de mult timp. Sa nu indraznesti sa imi spui ca Romania e tratata ca o egala in luarea deciziilor la nivel european, Romania doar executa.
      Autorul articolului ataca Occidentul, bazandu-se pe realitate, iar tu incerci sa il cobati cu ideologia. Nu prea se pupa una cu alta.
      In alta ordine de idei, daca e sa ne luam dupa ideologie, si comunismul si democratia au la baza doar binele omului. In realitate si comunismul rosu si democratia europeana sunt forme ale totalitarismului. Asa ca nu vad de ce ar fi mai bun Occidentul in ecuatia asta. Detaseaza-te de ideologie si o sa vezi ca realitatea e foarte diferita.
      Numai bine!

      Apreciază

      1. Spui ca „Cip Cirip, nimeni nu ne spune in fata „Daca nu sunteti cu Occidentul va mananca rusii!”. E suficient sa te uiti in tara si sa vezi cum mai marii nostri se agita pro aliante cu UE, SUA, NATO & Co si automat ni se induce ideea ca suntem la marginea Imperiului si trebuie sa ne aparam si sa mai fim si paravan pentru altii, ca vine Tarul Putin.”

        Pai ghici ce ? Chiar suntem la marginea Imperiului… E o realitate… Ar trebui sa nu tinem cont de ea ?!!
        Si ghici ce ?! Chiar trebuie sa ne aparam… Si asa cum altii s-au angajat sa se puna paravan pentru noi si noi ne-am angajat sa ne punem paravan pentru ei…
        Si mai marii nostrii se agita cu aliante pro NATO si UE din motive perfect legitime… Si daca pretinzi ca nu le stii sau nu intelegi acele motive perfect legitime sunt dispus sa le discutam pe fiecare in parte…

        Spui ca „Daca te uiti in istorie o sa afli ca de cele mai multe ori noi am fost fraierii tradati din toate partile.”

        Sa nu exageram… Eu zic ca daca suntem cinstiti, altii ar avea motive sa zica asta despre noi… Noi nu prea am fost tradati in istoria noastra… Ca am fost exploatati, subjugati sau neluati in seama asta e altceva… Dar tradati nu prea am fost… Cu exceptia rusilor cand datorita revolutiei bolsevice am fost lasati descoperiti in fata inamicului, noi nu prea am fost tradati in istorie… Asta si pentru ca tradarea presupune sa fii tratat cat de cat pe picior de egalitate… Iar noi nu prea am fost in situatia asta… Dar de putinele ori cand am fost noi am fost cei care am tradat nu invers…

        Si nu zic ca tradarile noastre nu au fost justificate… Sau ma rog.. au avut ratiunile lor… Unele chiar legitime… Dar tot tradari au fost din punctul de vedere a celor tradati…

        Spui ca: „Asa ca nu sunt de acord cu o politica exclusiv orientata spre Occident, ci mai degraba cu una de echilibru, tocmai din cauza ca suntem la limita dintre „imperii”.”

        Ce ar insemna concret o politica de echilibru ?! Si de ce consideri ca avem o „politica orientata exclusiv spre Occident” ?! Ce inseamna exact aceste lucruri ?!

        Vrei sa spui ca asta insemna ca adoptam niste valori pe care le considera corecte si „Occidentul” ?! Asta inseamna „politica orientata exclusiv spre Occident” ? Daca raspunsul este da, atunci care din valorile occidentului n-ar trebui sa le adoptam si care e valoarea corecta ? Apoi ne uitam cine mai considera corecta acea valorea si constatam spre ce ar trebui „orientata politica noastra”… In contextul asta ce ar insemna „politica de echilibru” ?! Ori consideri corecta o anumita valoare, ori consideri corect opusul… Unde-i loc de echilibru aici ?!

        Daca te refereai la altceva, explica mai concret si discutam…

        Spui ca: „Spui ca UE e garantul libertatii, egalitatii, prosperitatii. Hai sa luam cazuri concrete. La intrarea Romaniei in UE, domnii mari de la Bruxelles bateau darabana ca noi nu suntem permisivi cu minoritatile si asa mai departe. Cand s-au vazut invadati de una dintre minunatele nostre minoritati, francezii au schimbat foaia. Parca nu mai dadeau bine discursurile cu permisivitatea si nu aveau deloc aplicabilitate in realitate. O sa-mi spui ca ei nu sunt obisnuiti cu ce fac tiganii romani si nu le place. Serios?! Crezi ca mie imi place? Nu. Dar la noi legea trebuie sa fie permisiva cu minoritatile, la francezi nu. Si atunci te intreb „Unde e egalitatea?”.

        Pai cine spune ca la francezi legea nu trebuie sa fie permisiva ?!! Toata europa, si toate mecanismele de administratie spun ca trebuie sa fie permisiva si la ei… Nu-i lasa nimeni sa fie altfel… Ca sunt deranjati de situatie si ca unii se trezesc ca ar trebui sa fie altfel ce legatura are ?!! S-a convenit asupra unui set de valori, atunci toti sunt nevoiti sa-l respecte… Si il respect indiferent de vocile si cazurile punctuale care le contesta… de fapt nici macar nu le contesta cu adevarat.. Ei doar sunt deranjati de situatie… Nu contesta cu adevarat valorile pe care le cred in continuare valabile… Doar ca vor solutii cat mai ieftine la problema lor…

        Nu-i lasa nimeni pe britanici sa retraga dreptul la munca romanilor sau bulgarilor… De ce ? Tocmai pentru ca au aderat la acea valoare a liberi circulatii si o considera in continuare corecta, indiferent de problemele pe care le creeaza… Ca mai sunt unii care considera ca acea valoare nu e corecta si ca ar fi cazul sa iasa dintr-o comunitate care considera corecta acea valoare, asta e alta discutie… Pe care o putem avea, daca vrei… Dar nu prea are legatura cu discutia actuala… sau ma rog… Prea putina legatura…

        Spui ca „Sa trecem la prosperitate. Perfect de acord ca la ei nivelul de trai e mai crescut.”

        Eu nu ma refeream la nici un ei. Eu ma refeream la toata Uniunea Europeana. Ba mai mult, ma refeream la tot ceea ce generic se cheama „Occident”… Inclusiv Coreea de Sud, Japonia, etc… Si spuneam ca omul din „lumea occidentala” traieste mai bine decat oriunde altundeva si de cat oricand in istoria umanitatii… Asta ne include si pe noi romanii… Si spuneam ca e cel putin nedrept, daca nu de-a dreptul rea vointa, sa spui ca sistemul si valorile occidentale pun frana prosperitatii… Cand realitatea concreta arata ca tocmai acest sistem si aceste valori au dus la cea mai mare prosperitate din istoria umanitatii…

        Spui ca „Dar pe mine nu ma incalzeste cu nimic traiul tau bun si tu vii cu lantul de multinationale la mine, imi exploatezi pamantul si zacamintele, te intorci la tine si eu tot sarac lipit raman.”

        Nu vreau sa te simti ofensata, dar aici chiar ca dai dovada ca nu obisnuiesti sa stai prea mult pe ganduri…

        Care „tu” vii la mine cu lantul de multinationale ? Acel „tu” e altul decat „eu” ?!
        Sau ca sa fiu si mai clar… Care „ei” is aia care vin cu lantul de multinationale ?! Si de cei acei „ei” beneficiaza mai mult decat mine de pe urma venirii lantului de multinationale ?! Multinationalele alea is ale francezilor mai mult decat sunt ale romanilor ?! Nu-s in egala masura si a romanilor si a francezilor sau mai stiu eu care ?
        Multinationalele alea (tocmai de aia se cheama multinationale ca nu-s a nici unei natiuni) platesc taxe si impozite in tara in care isi desfasoara activitatea pentru activitatea care o desfasoara in acea tara. Nu e mai castigat nimeni decat romanul daca o multinationala isi desfasoara activitatea in Romania…
        Ai impresia ca iese mai castigat francezul ? Sau englezul ? Ca nu inteleg ce vrei sa spui exact… Traieste mai bine francezul sau englezul ca a venit nu stiu ce multinationala in Romania ?! Sau traieste mai prost romanul din cauza asta ?
        Chiar nu inteleg pe cei care sustin astfel de ineptii. Nu inteleg exact la ce se refera lozinca lor. De fapt nici ei nu inteleg exact. E doar o lozinca pe care nu au avut curiozitatea sa o rumege si sa o gandeasca… Daca mutinationala aia era de fapt un nea Costica autohton era vreo diferenta ? Traia francezul mai prost si tu mai bine ?! Nu tot aceleasi taxe si impozite le incasa si Romania si Franta ?! Iar profitul lui Nea Costica e treaba lui… Ca profitul e a lui Nea Costica Tiriac sau ca e a lui Smith te incalzeste pe tine cu ceva ? Sau pe englez ? E vreo diferenta intrea Nea Costica sau Smith ?

        Cei ca tine confunda aspectele. Ei de fapt au ceva impotriva sistemului capitalist si il proiecteaza asupra problematicii Uniunii Europene… Dar sunt doua aspecte total diferite si care nu prea au legatura intre ele… Sstemul capitalist se aplica si Frantei si Romaniei… Nu traieste mai bine francezul decat romanul daca a avenit o multinationala in Romania… Dimpotriva.. Traieste mai bine romanul ca multinationala aia plateste taxe si impozite in Romania nu in Franta… Iar de pe urma profitului propriu si personal al actionarului nu beneficiaza mai mult francezul decat romanul… Ce ?! Ai impresia ca Nea Smith ala isi imparte profitul lui propriu si personal cu francezul sau cu guvernul francez ?!!! Sau daca in locul lui era Nea Costica ai impresia ca isi impartea profitul lui propriu si personal cu tine ? Sau cu statul roman ?! El si-a platiti taxele si impozitele (inclusiv cel pe profit) in tara unde isi desfasoara activitatea si nimeni nu iese mai castigat decat bugetul tarii respective…

        Cu ce te deranjeaza pe tine daca esti iesean si vine unu de la Botosani de scoate piatra din rau ? Te afecteaza cu ceva ? Traieste mai bine varul tau din Botosani decat tu care traiesti in Iasi ? Se imbogateste varul tau si tu saracesti ? Mai degraba ieseanul are de castigat ca firma botosaneanului plateste taxe si impozite la bugetul Iasului… Si desigur de castigat are si botosaneanul ala de scoate piatra din rau… Dar cat castiga el nu-l ajuta nici pe varu de la Botosani, nici pe tine… Doar pe el singur il ajuta… Ce ar trebui acuma ?!! Ca doar iesenii sa aiba voie sa scoata piatra din rau ? Daca vine unu de la botosani n-are voie ca te saraceste pe tine ? Ca daca o scoate un iesean nu tot atata saracesti ?

        Tu de fapt vrei sa te referi la sistemul socio-economic… Daca vrei socialism sau altceva atunci e alta discutie… Dar nu are legatura cu uniunea europeana sau cu faptul ca saraceste romanul si se imbogateste francezul… Sistemul e acelasi pentru toti… Datorita lui se imbogatesc sau saracesc in mod egal si francezul si romanul… Aici nu-i nici o diferenta… Daca vrei ca resursele sa fie exploatate doar de stat si nu de privati e cu totul alta discutie… O discutie care e la fel si in Franta si in Romania… Tre sa vedem in baza caror principii vrei tu asta, de ce sunt corecte acele principii si ce mai decurge din acele principii… Oricum o astfel de discutie nu are legatura cu discutia de fata… E o discutie legata de sisteme sociale, sisteme economice… Evident ca putem face si discutia asta, dar sa nu le amestecam… Ca nu au legatura una cu alta…

        Spui ca „Desi daca as lua-o etic si omeneste nu e corect sa vii la mine in ograda si sa imi iei gainile, ca iti permite legea.”

        Cine vine la tine in ograda ?! Si de ce e ograda ta si nu a noastra a tuturor ?! De ce e mai mult ograda ta decat a mea ? Si cine sunt eu si cine esti tu ?!

        Sa spunem ca eu is francez… De ce Muntii Carpati nu-s si ai mei in aceeasi masura ca si ai tai ?! Nu tot europeni suntem toti ? Eu daca is din Iasi e ograda mea sau nu ? Sau ograda e numai a lui ala de la Rosia Montana ? Pe principiul asta ce te doare pe tine la Bucuresti de ce se intampla la Rosia Montana ? Te doare pentru ca o consideri si ograda ta nu numai a lui ala de acolo… Si atunci la ce nivel ne oprim in a mai considera ca e ograda ta si nu si a mea ?!! Si pe baza coror principii stabilim nivelul ala ?!!
        Atunci cand avem sisteme comune de finantare, de bugetare, de legislatie, de administrtie, atunci toti facem parte din aceeasi ograda. Asta e principiul dupa care se stabileste nivelul. Iar nivelul ala a fost stabilit la nivelul intregii Europe. Nu e nici o diferenta intre Franta si Romania cum nu e nici o diferenta intre Iasi si Botosani… Sau ma rog… Aceasi diferenta care e intre Iasi si Botosani, aceeasi diferenta e si intre Romania si Franta… De aia s-au scos taxe vamale, de aia s-au scos granite si s-a dat liber la libera circulatie si dreptul de a locui si a munci unde vrei… Tocmai pentru ca suntem aceeasi ograda…

        Daca iti „lua gainile” un Nea Costica autohton era vreo diferenta ?! Sau ala nu ti le mai lua ca erau si ale lui gainile alea sau cum ?!

        Multinationalele alea au sute sau poate chiar mii de actionari de toate natiile pamantului… japonezi, englezi, americani, indieni, columbieni poate chiar si romani… Managementul e format la fel din toate natiile pamantului… In bordul multinationalelelor gasim de la seici arabi, la pakistanezi ce au facut Oxford, coreeni, nemti, englezi… De ce ar avea de castigat mai mult francezul de rand decat romanul de rand daca vine multinationala asta in Romania ?!! Ce castiga Franta mai mult decat Romania de pe urma venirii multinationalei in Romania ?

        Ti-am zis… Tu doar confunzi lucrurile… Ai auzit o lozinca si o bagi in contextul gresit… Tu de fapt ai ceva de obicetat la sistemul capitalist… Dar asta nu inseamna ca Occidentul exploateaza Romania… Occidentul exploateaza in aceeasi masura si Romania si Franta (adica cum ?!! Occidentul exploateaza Occidentul ?!!)… Ca sistemul e acelasi pentru amandoua… Asta daca consideri ca sistemul capitalist e o forma de exploatare… Dar ti-am zis ca putem face o discutie separata despre asta…

        Spui ca „Poate ca nu ar exista liniste si pace daca nu ar fi UE. Ma cam indoiesc, dar fie si cum spui tu. ”

        De ce te indoiesti ? Toate conflictele pleaca de la competitia dintre comunitati. Dar care e nivelul la care ne simtim aceeasi comunitate si nu mai simtim nevoie sa concuram ? Vrei ca comunitatea din care faci tu parte sa fie mai „smechera” decat comunitatea aialata. Sau vrei ca comunitatea aialata sa nu fie mai smechra decat a ta. Cam cum faci tu. Cica „cu ce ma incalzeste pe mine ca tu francez traiesti bine daca pe mine roman ma saracesti”. Te-ai inclus in comunitatea romanilor, dar nu ai simtit nevoia sa faci vreo diferenta intre romani… Daca aveai constiinta apartenetei la aceeasi comunitate tu cu francezul, nu mai simteai nevoia sa faci vreo diferentiere intre romani si francezi, cum nu ai simtit nevoie sa faci vreo diferentere nici intre botosaneni si ieseni… Iar cand nu mai simti nevoia asta dispar ca prin minune aproape toate motivele de conflict… raman foarte putine… Asta e ideea ce sta in spatele unitatii europene… E drept ca asta nu se poate face peste noapte si nu e usor… Is mii de ani de apartenente la comunitati concurente si asta a lasat urme… Si sa nu uitam ca cele mai mari confruntari au fost determinate in istorie doar de conflictele din Europa… Ideea unitatii europene e printre cele mai bune idei de a face sa dispara acele conflicte… Gaseste tu alta idee mai buna… Sau cel putin la fel de buna… Constiinta apartenentei la aceeasi comunitate e cea mai buna solutie… Ca nu e perfecta si ca nimeni nu-ti garanteaza nimic 100% nu contesta nimeni… Dar pe de alta parte tre sa recunosti ca nici nu exista vreo solutie mai buna…

        Spui ca „Elvetia o tarisoara micuta, nu e in UE, dar stii cam ce nivel de trai e pe acolo.”

        Elvetia face parte din sistemul Occidental pana in maduva oaselor… Are aceleasi sistem de valori si chiar la nivel administrativ si legislativ e legata de UE prin conventia Shenghen. Restul is doar detalii nesemnificative in discutia noastra. In alte discutii poate ca ar avea ceva semnificatii. Dar intr-o discutie in care sustii ca tot ceea ce e „made in Occident” e „cultura mortii” sa aduci ca argument ca Elvetia nu e membra UE e total nesemnificativ daca nu prostie de-adreptul… Nivelul de trai al Elvetiei nu se datoreaza faptului ca nu e mebra UE, ci tocmai faptului ca face parte din cultura occidentala si nu doar la nivel de valori adoptate, ci chiar si la nivel administrativ si legislativ…

        Spui ca „Si banuiesc ca stii si de cazul Greciei sau al Italiei, care vor sa renunte la UE. Banuiesc ca de prea mult bine, nu?”

        Si in Marea Britanie sunt voci care vor sa iasa din UE din diferite motive. Am specificat in mai multe randuri ca UE nu e o constructie perfecta si ca este loc de mai bine oricand… Ca sa ajungi la aceea unitate dorita nu e usor si sunt multe probleme de rezolvat si surmontat… Sunt perioade de tranzitie care inevitabil pot sa avantajeze pe unii si sa dezavantajeze pe altii… Dar atunci cand ai curiozitatea sa intelegi exact problemele aparute, ai sa constati ca si solutiile gasite la rezolvarea lor sunt cele mai echitabile posibile… Altfel nu ai cum sa faci… Sau ma rog.. Mai echitabil de atat nu ai cum… Si daca vrei putem discuta punctual si astfel de probleme… Constructia se afla inca in faza de tranzitie in multe din aspectele sale… E si normal… Nimic nu se face peste noapte si nimic nu se face usor…
        Dar de aici si pana la a sustine ca tot ceea ce e „made in Occident” reprezinta „cultura mortii” care a omorat traditiile si mostenirea crestina, omoara sulfete si vrea sa exploateze Romania, e cale lunga…

        Spui ca „Dar cand Occidentul imi impune sa recunosc parteneriate civile, lgbt si tot felul de alte porcarii din aceeasi gama, inseamna ca eu trebuie sa renunt la valorile mele crestine de dragul setului de valori fundamentale?”

        Cine spune ca trebuie sa renunti la valorile tale crestine ? Ti-a impus cineva asta ? In orice caz nu UE. Sa te lamuresc si in privinta asta ca iar confunzi putin aspectele…

        UE iti impune sa recunosti conventiile civile homosexuale doar pentru ca astea nu-ti afecteaza cu nimic valorile tale crestine sau de orice fel ai vrea tu… Cu ce te afecteaza pe tine ca doi ciudati vor sa-si lase mostenire unul altuia sau convin ei doi asupra nu stiu carui lucru ?!!

        Pe tine te afecteaza doar daca ti-ar impune sa consideri tu ca ei sunt o familiei, sau sa-ti impune ca tu sa consideri ca e normal „activitatea” lor… Dar UE nu-ti impune asa ceva si nici nu-ti va impune vreodata…

        Ca mai sunt unele grupari si organizatii care militeaza pentru asa ceva, asta e alta discutie… Sunt organizatii care intr-adevar vor sa-ti impuna tie sa consideri ca aia doi nu-s niste ciudati… Sa-i cosnideri normali… Dar eu ii consider cum vreau si nimeni nu ma poate impiedica sa-i consider cum vreau…Iar asta e o valoare a UE…

        Nu te obliga nimeni si nu-ti impune nimeni sa renunti la valorile tale crestine. Nu-ti impune nimeni sa-i consideri pe aia altfel decat cum vrei tu si nu-ti impune nimeni sa consideri ca ce fac ei e pacat sau nu… Poti sa consideri linistit ce vrei tu, inclusiv ca ce fac ei e pacat…

        Ti-am zis… sa nu confundam ce cer unii sau altii cu valorile adoptate de toti… Ca asa si in SUA au aparut acuma vreo cativa care dupa legiferarea casatoriilor intre homosexuali au dat in judecata diferite confesiuni religioase ca cica nu le permit sa-si oficieze casatoriile si in biserica… Evident ca nu vor avea castig de cauza… Ce mai cauti la mine la biserica sa te casatoresti daca tu nu crezi in ce sustine biserica mea ?!! Sunt destui care intr-o societate din ce in ce mai secularizata considera ca biserica e un fel de institutie de prestari servicii… Iti face, nunti, botezuri, inmormantari… Iti presteaza niste servicii si tu platesti o taxa si prin urmare „clientul nostru, stapanul nostru”… Ei nu inteleg ce e biserica si de aceea au astfel de atitudini… Dar asta nu inseamna ca statele sau valorile occidentale i-au facut pe oameni sa considere asa… Doar simpla lor prostie i-au facut sa considere asta… Sau ma rog.. Sa nu fiu asa rau… Ignoranta si lipsa lor de curiozitate i-a adus aici… Nu valorile occidentale… Nu statele…

        Spui ca „Sa o lasam mai moale cu setutul de valori comune, ca e in detrimentul identitatii nationale si ameninta destul de tare suveranitatea statala.”

        Pai si de ce o spui ca si cum ar fi ceva rau ?!! Tocmai identitatea nationala si aparitia natiunilor a creeat atatea neplaceri si tragedii de cand s-a inventat… Si cine contesta asta e naiv sau rau intentionat…
        Daca te pun sa definesti conceptul de natiune vei avea dificultati majore in a face asta, dar totusi, atat de usor, consideri ca ideea de natiune e benefica…
        Cand incerci sa definesti conceptul de natiune descoperi dintr-o data cat de absurd si ilogic e un astfel de concept…

        Spui ca „Nu ti-a placut ideea de „state care au renuntat la Hristos”. Statele sunt conduse de oameni care au renuntat la Hristos. Rezulta ca ideea de baza e tot aceeasi, si anume renuntarea la Hristos. Iar eu care nu vreau sa renunt la ceva in ce eu cred, nu ma pot face frate cu tine care nu crezi, pentru ca nu avem nici un rezultat.”

        Pai ce ?!! Te pune cineva sa renunti la Hristos ?!! Te obliga cineva ?!! Iti impune cineva sa renunti la Hristos ?!! Tot ceea ce iti impune acel „cineva” este sa il lasi in pace pe ala de a vrut el sa renunte la Hristos. Sau ma rog… Sau nu-i impui sa ramana la Hristos… Sau sa-i impui sa renunte… Asta e valoarea fundamentala pe care au adoptat-o cu totii… Omul singur decide daca renunta sau nu la Hristos si nimeni nu-i poate impune nici intr-un sens, nici in alatul… Nimeni nu are dreptul sa-ti impuna sa renunti la Hristos cum nimeni nu are dreptul sa-ti impuna sa ramai la Hristos…

        Apreciază

    2. 1. De unde ai tu garantia ca cei care „se fac paravan” pentru noi, vor fi cu noi doar atat cat au ei nevoie sau si dupa ce se vad cu sacii in caruta? De ce sa nu recunoastem ca SUA si Rusia de o buna bucata de vreme se mananca una pe alta si fiecare incearca sa angreneze in valtoarea ei diverse state? Iar noi fiind de partea uneia sau al alteia ne punem prost cu cealalta, si nu doar atat. Se mai trezeste si cate un cocos de politician roman sa se infoaie si sa faca declaratii acide la adresa Rusiei, ca doar pe noi ne apara NATO. Ok ai acord cu NATO, dar nu inteleg de ce nu ai putea avea si gazele din Rusia? Din cauza ca de la Revolutie incoace ducem trena Occidentului si tot ce e din Occident e sfant. Nu ma intelege gresit,nu sunt anti Occident, dar nu il vad ca pe o oaza de aur nici pe departe. In cazul unui razboi, te asigur ca rusii nu trimit bombe peste ocean, ci in punctele strategice de aparare, care, par exemple, exista si in Romania.
      PS Imi fac timp si rabdare sa citesc tot ce ai scris si le iau in ordine.

      Apreciază

      1. ** „1. De unde ai tu garantia ca cei care „se fac paravan” pentru noi, vor fi cu noi doar atat cat au ei nevoie sau si dupa ce se vad cu sacii in caruta?” **

        Pai nu ai nici o garantie… Dar asta nu-ti da dreptul sa fii tu ala care zici ca nu te mai faci paravan… Pai daca nu vrei sa te faci paravan de ce ai mai zis si semnat ca te faci paravan ?!! Daca nu aveai de gand nu iti dadeai cuvantul…

        Logica ta e cam ciudata… Cica de frica sa nu isi tina cuvantul ala, mai bine nu-mi tin eu cuvantul… Pai mai bine nu ti-l dadeai…

        ** „De ce sa nu recunoastem ca SUA si Rusia de o buna bucata de vreme se mananca una pe alta si fiecare incearca sa angreneze in valtoarea ei diverse state?” **

        Pai cine nu recunoaste asta ?!! Cam toata lumea o recunoaste… Doar ca daca vrei sa discutam despre asta, mai exista niste nuante… Nu e neaparat vorba strict de SUA si Rusia… Se configureaza o „noua ordine mondiala” si fiecare cauta sa-si impuna interesele…

        ** „Iar noi fiind de partea uneia sau al alteia ne punem prost cu cealalta,” **

        Pai nu ai cum altfel. Ceea ce nu inteleg multi dintre noi, e ca mentalitatea noastra cu jumatati de masura de genul „hai si cu ala si cu alalalt ca-i facem pe amandoi” e foarte paguboasa… Cu astfel de mentalitate nu vom fi considerati parteneri nici de unii nici de altii… De fapt aia a fost si problema noastra pana prin 96-98… Occidentul nu ne lua in serios tocmai pentru ca stiau ca noi nu suntem hoatarati, ba cu unii, ba cu altii.. A trebuit sa facem lucruri iesite din comun ca sa stergem perceptia asta si sa aratam ca suntem hotarati sa mergem cu occidentul… Ne-am tradat prietenii de traditie sarbi tocmai pentru a arata lucru asta… Am incercat sa ne revansam nerecunoscand Kosovo, dar prea putin… Plus ca acu s-a trezit marele strateg Ponta ca nici asta nu mai e bine si ca ar trebui sa recunoastem si noi Kosovo… Asta ca sa arate si el ca n-ar fi omul rusilor…

        Tu ai impresia ca daca nu suntem „de partea” occidentalilor ne puneam mai bine cu rusii ?!! Si ce ar fi insemnat acest „mai bine” ?! In ce ar fi constat mai binele asta ? Crezi ca rusii s-ar fi purtat altfel cu noi ? Ai impresia ca rusii ne-ar fi lasat asa sa facem ce vrem noi, doar pentru ca am hotarat noi sa nu suparam nici pe unii nici pe altii ?!!

        ** „Se mai trezeste si cate un cocos de politician roman sa se infoaie si sa faca declaratii acide la adresa Rusiei, ca doar pe noi ne apara NATO.” **

        Pai pana la proba contrarie chiar ne apara NATO… N-avem nici un motiv sa spunem ca nu ne apara… In afara de propriile temeri.. dar NATO nu a dat nici cel mai mic semn ca nu ne-ar apara…

        ** „Ok ai acord cu NATO, dar nu inteleg de ce nu ai putea avea si gazele din Rusia?” **

        Pai de ce crezi ?! Ca nu vrem noi sau de ce ?!! Nu putem sa fim si cu NATO si cu gaze decat daca vor rusii… Noi nu avem nici un cuvant de spus… De ce crezi ca tine de ce facem noi ?!! Sau ma rog… Daca facem cum spun rusii si nu mai suntem cu NATO atunci da… tine si de ce facem noi… Dar amandoua nu se poate decat daca vor rusii… Indiferent de ce am face noi… Daca nu faci ce zic rusii atunci singurii care decid daca iti dau gaze sau nu sunt doar rusii… Tu nu poti sa faci nimic… Daca faci ce zic rusii, atunci nu mai faci ce vrei tu oricum… 😛

        ** „Din cauza ca de la Revolutie incoace ducem trena Occidentului si tot ce e din Occident e sfant.” **

        Pai nu contesta nimeni ca asta e cauza… Mai ramane sa stabilim daca e corect ca ducem trena Occidentului… Poate chiar e sfant tot ce vine din occident.. Nu asta trbuia de fapt sa stabilim ?!! Adica tu argumentezi ceva cu acel ceva ?!! Logica ta ar suna cam asa : „Nu e bine sa mergem cu Occidentul pentru ca noi mergem cu occidentul”… Asa argumentezi tu ca nu e bine sa mergem cu occidentul ?!!

        Rusii de ce nu ne dau gaz daca mergem noi cu occidentul ?!! Si daca iti raspunzi la intrebarea asta, pe jumatate iti raspunzi si la intrebarea daca e bine sau nu sa mergem cu occidentul…

        ** „Nu ma intelege gresit,nu sunt anti Occident, dar nu il vad ca pe o oaza de aur nici pe departe.” **

        Pai acuma depinde cum definim „oaza de aur”. Asa cum pare ca o definesti tu nu zice nimeni ca e occdeintul. Numai tu ai impresia ca zice lumea asta… Lumea zice exact cum e realitate si ce inseamna exact si concret occidentul… N-am vazut pe nimeni sa zica ca occidentul e „oaza aia de aur” la care te gandesti tu…

        ** „In cazul unui razboi, te asigur ca rusii nu trimit bombe peste ocean, ci in punctele strategice de aparare, care, par exemple, exista si in Romania.” **

        Depinde de razboi… Si de ce esti asa sigura ca nu trimit bombe peste ocean ? Intr-un razboi total intre Rusia si NATO fii sigura ca se vor trimite bombe si peste ocean… Noi sa speram doar ca nu va exista un razboi total intre Rusia si NATO ca atunci orice discutie e aproape inutila.. oricum civilizatia asa cum o cunoastem azi nu va mai exista…

        Intr-un razboi din asta mai micut local e alta discutie… Doar ca nu cred ca Romania poate fi atrasa intr-un razboi din asta micut fara sa se nasca un razboi total intre NATO si Rusia…

        Foarte putin probabil un astfel de scenariu… Doar niste politicieni romani indecisi ar putea face posibil un scenariu din asta cu Romania prinsa intr-un razboi local din asta mic… Daca politicienii nostri si societate civila vor fi hotorati pro occident, Romania nu poate fi atrasa intr-un razboi decat in cazul unei confruntari totale intre NATO si Rusia… Iar in cazul asta aproape ca nu mai conteaza.. Oricum e sfarsitul lumii…

        Apreciază

  2. Nu prea inteleg ce vrei sa spui. Esti suparat pe Occident dar nu spui exact de ce, stii doar ca are ceva cu noi si nu ne lasa sa ne dezvoltam. Pe de o parte lacrimezi ca esti cu Hristos, pe de o parte plangi ca nu te lasa Occidentul sa prosperi. Daca esti cu Hristos de ce iti mai trebuie prosperitate? Spui ca suntem saraci, dar tocmai ridicam cea mai mare biserica ortodoxa din lume. cum prosperitatea e grija ta principala, chiar nu inteleg unde bati.

    Apreciat de 1 persoană

  3. Foarte bun articolul!

    Comentariile contra nu fac decat sa confirme cat de naivi, spalati pe creier sau agenti infiltrati sunt unii dintre romani. Nici macar nu vin cu argumente reale, preferand sa se ascunda in spatele unui limbaj de lemn gen: occidentul = prosperitate, bunatate, dragoste … bla, bla, bla.

    Apreciază

    1. Si astia nesaplati pe creier si neagenti ce argumente aduc ?!!
      Si de ce limbaj de lemn bre ?!!

      Pai uite argumentul… Care nu e limbaj de lemn, ci ceva extrem de concret si masurabil…

      Unde altundeva decat in lumea occidentala exista o prosperitate mai mare in ziua de azi ?!! Cand a existat vreodata in istoria umanitatii o prosperitate mai mare decat astazi in „lumea occidentala” ?!
      Ce e limbaj de lemn aici ?! Nu e un argument perfect masurabil in orice statistica si in orice mod ai incerca sa o masori chiar tu singur… Propune tu o metoda de masurare si ne-apucam acuma sa masuram prosperitatea sa vad daca gasesti undeva o prosperitate mai mare decat in occident… Si asta masurata dupa metoda ta… Unde e limbajul de lemn aici ?!! Daca nici asta nu e argument atunci ce mai definim un argument ?

      Apoi erau aduse ca argument toate valorile „lumii occidentale”… Arata-mi care din acea valoare nu o consideri tu insuti corecta ?!! Sau arata-mi care din valorile occidentale ucide suflete, exploateaza Romania sau reprezinta „cultura mortii” ?!! Baga-le aici concret ca tot ziceai ca e limbaj de lemn si lipsa de argumente… Hai sa le vedem pe ale tale…

      Apreciază

  4. Exceptional articol – felicitari pt curajul de a inlocui „corectitudinea politica’ cu „corectitudinea morala ” si a spune lucrurilor pe lume. As mai adauga la etichetele „putinism si comunism ” alte peiorative din arsenalul noii-stingi occidentale: homofob, medieval, bigot, retrograd…pe care personal le tot intilnesc cu prisosinta atunci cind incerci sa spui si tu ceva si sa ai o dezbatere civilizata , ca intre adulti, in spiritul tolerantei pt. diversitate care ni se tot predica …se simte iubirea dind pe dinafara din partea stingii tolerante si progresiste…Se ignora prea usor faptul ca Rusia nu mai este URSS si chiar daca Putin nu este un inger , personal nu cred ca Romania este amenintata…dinspre Est . Deocamdata nu Rusia este cea care incearca sa ne impuna un sistem de valori anti-traditional, anti-crestin , anti-romanesc. Ce sa-i faci asta e soarta Romaniei, intr-un permanent contratimp istoric – sub influenta bolsevica atunci cind era preferabila cea americana samd…chiar nu vede nimeni ca iubita-america la care am tinjit atita amar de vreme s-a transformat intre timp intr-o wicked witch from the west ( cel putin de cind sunt democratii la putere ) …noi tot insistam sa ne iluzionam cu imaginea celei pe care am visat-o si asteptat-o …desteapta-te romane !!

    Apreciază

    1. ** „Suntem unii care vad numai adevar in acest articol.
      Sunt altii care fac zgomot/”ciripesc” pe aici ca sa acopere acest adevar ; Doamne lumineaza-i si pe acestia.” **

      Doamne ajuta… Sa ne lumineze pe toti…

      Dar cred ca m-ai inteles putin gresit… Stiu ca am scris mult si nu foarte coerent, dar tot nu cred ca e o scuza sa te faci ca nu intelegi ce vreau sa spun…

      La fel ca multi ce citesc blogul asta si eu sunt tot un conservator, crestin, de dreapta, anti-progresist sau cum vreti voi sa-i spuneti… Ceea ce ma deranjeaza pe mine e ca multi dintre voi confundati lucrurile si aspectele…

      Sunteti anti-occidentali fara sa fie nevoie sa fiti… Sa fii conservator, crestin nu presupune sa negi adevaruri si realitati aproape de necontestat… Sa spui ca valorile occidentale la gramada asa pun frana bunastarii, sau ca valorile occidentale omoara sufletele, e nedrept… Sa nu uitam ca valorile conservatoare, crestin democratiile tot occidentul le-a nascut si inventat… Tot valorile occidentale is si alea… Pe mine asta ma deranjeaza… Cautam vinovati acolo unde nu sunt… Poti combate liberalismul si fara sa contesti toate valorile occidentale la gramada… Poti combate stangismul progresist si fara sa fii anti-occidental… Ba chiar as psune ca nu il poti combate decat in cadrul valorilor occidentale…

      Sa condamni la gramada toate valorile occidentale doar pentru a combate liberalismul si stangismul progresist e o ineptie… Daca mai si apelezi la argumente flase de-adreptul cum se cheama daca nu rea vointa ?!! Sa spui ca „occidentul” nu reprezinta bunastare sau ca pune frana bunastarii ce se mai cheama ?!! Pai daca nici occidentul nu reprezinta bunastare atunci ce altceva ?!!

      Nu trebuie sa fii absurd si sa negi realitati necontestabile ca sa fii crestin sau conservator. Trbuie sa negi ceea ce e de negat. Pentru ca in momentul in care faci ceea ce face autorul articolului ce concluzie poti sa faci… Sa negi realitati de necontestat doar pentru a denigra occidentul ce arata ?!! De ce ai face asta daca nu e nevoie de asta pentru a fi crestin ?!! Asta ma deranjeaza pe mine.. Adica de frica „stangii progresiste” ne dam cu totalitarismul ? Dar sa luptam in cadrul democratiei occidentale ce are ? Fara a denigra si combate acele valori pozitive alea occidentului… Ca nu e nevoie… Neveoie e doar daca vrem sa aratam ca occidentul e bau-bau si vine acusi mesia Putin, Tipras sau Podemos sa ne salveze… Sa-i dam jos pe mosierii aia de bancheri, cancerul societatii.. Sa-i trimitem la reeducare si sa conduca clasa muncitoare…

      Asta ma deranjeaza pe mine…

      Ca sa nu mai spun ca multi ce comenteaza pe aici se dau crestini, conservatori, dar ei is socialisti pana in maduva oaselor…

      Nu vedeti ca se pregateste o noua revolutie stangista… Adica sa ne aduca si mai la stanga decat pana acuma… In prezent suntem in faza de pregatire a terenului… Se indoctrineaza populatia ca bancherii ne distrug vietele, acesti noi burghezo-mosierii si ca solutia e sa-i rasturnam pe astia ce ne manaca sufletele si sa instauram „dreptatea absoluta”… Si cine-s aia cu „dreptatea absoluta” impotriva demonilor de bancheri ?!! Si cand te uiti cine-s ai surpriza sa vezi ca-s mai stangisti si progresisti decat bancherii astia huliti…

      Voi luptati impotriva stangii progresiste alaturi de Putin, Tipras si Podemos ?!! Pai astia sunt exponentii fazei superioare a revolutiei stangiste… Si voi denigrati valorile occidentale sanatoase doar de dragul stangistilor astia ce par ca-s impotriva stangistilor occidentali…

      Poti sa fii conservator crestin si fara sa demolezi acele valori occidentale pozitive si benefice…

      Apreciază

Lasă un comentariu